Vindkraftteknikerklassen 2025
I januari 2025 startade en ny klass studenter sin resa mot att bli vindkrafttekniker på Campus Roslagen. Under utbildningens gång kommer de att fördjupa sig i vindkraftsteknik, säkerhetscertifiering och praktiskt arbete ute i fält. Vi har pratat med Albin, Alex, David och Mattias om deras första intryck av utbildningen, undervisningen på länk och vad de ser fram emot mest under kommande år.
Ett spännande karriärval med stor betydelse

För Albin, Alex, David och Mattias var valet att söka till utbildningen en chans att byta riktning och satsa på en framtidsbransch. Att arbeta med något hållbart och tekniskt utmanande lockade, liksom möjligheten att vara utomhus och få ett varierat arbetsliv.
”Jag ville göra en förändring och samtidigt satsa på en framtidsbransch. Vindkraft känns både spännande och meningsfullt.”
För några av dem, har miljöfrågor alltid varit viktiga, och de ser utbildningen som en möjlighet att bidra till en hållbar utveckling. Även jobbmöjligheterna och den växande efterfrågan på vindkrafttekniker bidrog till valet av utbildning.
Utbildningen ger studenterna den tekniska och praktiska kompetens som krävs för att arbeta med drift och underhåll av vindkraftverk, både på land (onshore) och till havs (offshore). Branschen är i ständig utveckling, och med Sveriges satsning på att bli klimatneutralt till 2045 är behovet av kvalificerade tekniker större än någonsin.
En mjukstart in i utbildningen

Den första tiden har främst bestått av introduktion där studenterna fått tid att landa i sitt nya sammanhang. Men nu har de börjat med mer specifika vindkraftskurser, och tempot ökar.
”Det är nu det börjar bli riktigt intressant. Vi får mer konkret kunskap om yrket och vad vi faktiskt kommer att jobba med.”
Samtidigt har det varit skönt att ha lite mjukstart. De har hunnit lära känna varandra, både de som sitter tillsammans på Campus Roslagen och andra i klassen som sitter på olika orter runt om i Sverige eftersom utbildningen sker via länk.
Att studera på Campus Roslagen – en flexibel lösning
Utbildningen är en KYH Anywhere-utbildning, vilket innebär att de studerande deltar i undervisningen via länk med klassrum på utvalda orter i Sverige. Norrtälje är en av dem och Gävle, Malmö, Visby och Östersund är de andra. Albin, Alex, David och Mattias tycker det ger en bra balans mellan självständigt lärande och möjligheten att diskutera och samarbeta med klasskamrater.
”Det är skönt att kunna vara hemma om det behövs, men samtidigt kul att ha några att plugga med. Att kunna bolla tankar och idéer med andra gör stor skillnad.”
Campusmiljön beskriver de som lugn och trivsam, och undervisningen på länk fungerar smidigt. Studenterna uppskattar att lärarna är tillgängliga och uppmuntrar till frågor och diskussioner under lektionerna.
Förväntningar inför framtiden
Framöver ser studenterna mest fram emot att fördjupa sig i vindkraftsteknik och genomföra säkerhetscertifieringen – en viktig milstolpe i utbildningen. Men allra mest längtar de efter att få klättra upp i ett riktigt vindkraftverk under LIA-perioden.
Utbildningen innehåller flera certifieringar som är avgörande för att arbeta i branschen, bland annat säkerhetsutbildningar inom GWO (Global Wind Organisation). Studenterna lär sig även mekanik, el och hydraulik, vilket ger en bred teknisk kompetens för arbete med både drift och underhåll av vindkraftverk.
Yrket som vindkrafttekniker lockar med sin variation och möjligheten att arbeta både onshore och offshore. Även om flera av dem är extra nyfikna på offshore-arbete, där utmaningarna är större, är de öppna för olika möjligheter efter examen.

Ett yrke med framtiden för sig
Vindkraften spelar en central roll i Sveriges mål att bli klimatneutralt till 2045, och behovet av tekniker som kan bygga, driva och underhålla vindkraftverken växer. För Albin, Alex, David och Mattias känns det inspirerande att utbilda sig till ett yrke som är så viktigt för omställningen till förnybar energi.
”Det känns bra att veta att det vi gör faktiskt gör skillnad. Vindkraften är här för att stanna, och det känns som en trygg bransch att satsa på.”
Vad krävs för att bli en bra vindkrafttekniker?
När vi frågar studenterna vilka egenskaper de tror är viktiga för att lyckas i yrket, är svaret tydligt: mod, noggrannhet och tekniskt intresse.
”Man behöver vara orädd för höjder, kunna samarbeta med sitt team och ha en bra fysik. Det är ett jobb som kräver både skärpa och praktiska färdigheter.”
Utöver tekniska färdigheter betonas även vikten av att kunna arbeta under fysiskt krävande förhållanden och i varierande väder. Eftersom arbetet ofta utförs i små team är även samarbetsförmåga en viktig egenskap.
1,5 år till en ny karriär
Utbildningen till vindkrafttekniker är en 1,5 årig YH-utbildning med sex månaders LIA (lärande i arbete). Flera av studenterna ser redan fram emot praktikperioden, där möjligheten att få jobb direkt efteråt är stor.
”Om du gillar teknik, miljö och vill ha ett yrke där du faktiskt gör skillnad, så är det här en perfekt utbildning. Och den är dessutom kort och konkret med mycket praktik. Perfekt om du är mer praktiskt lagd och inte vill slängas in i 300 sidor kurslitteratur.”
Med stark motivation och en växande efterfrågan på vindkraftstekniker ser Albin, Alex, David och Mattias ljust på framtiden. De har just tagit sina första steg mot en bransch där deras kunskaper och engagemang kommer att vara en viktig del av den gröna omställningen.
Läs mer om utbildningarna som erbjuds hos oss på Campus Roslagen här.