logo

Våra fem populäraste utbildningar

september 4, 2020
våra fem populäraste utbildningar
Share:

Campus Roslagens fem populäraste utbildningar

Här kan du läsa om våra fem populäraste utbildningar. För oss på Campus Roslagen är det viktigt att erbjuda tidsenliga utbildningar som skapar arbetsmöjligheter och samhällsnytta. Tillsammans med utbildningsanordnare och samhället tar vi reda på vilka yrkeskategorier det råder brist på och ser till att erbjuda just de utbildningarna på vårt Campus. För oss är det av största vikt att våra studenter får arbete efter att de avlagt sin examen vid Campus Roslagen.

Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Vilka yrkeskategorier råder det brist på idag?

Efterfrågan är stor på både redovisningskonsulter, undersköterskor och på solenergiprojektörer. I den sistnämnda är vi en av de första utbildningsanordnarna i området. På den här sidan har vi samlat våra mest populära utbildningar och länk till hur du ska gå tillväga om du är intresserad av att söka till någon av dessa.

våra fem populäraste utbildningar

Våra fem populäraste utbildningar vid Campus Roslagen just nu

Våra fem populäraste utbildningar just nu är kvalificerad säljare för optikbranschen, redovisningskonsult, solenergiprojektör, produktionsledare anläggning och fastighetsingenjör. De flesta av våra utbildningar är så kallade satellitutbildningar. Läs mer om vad det innebär här.

Svårt att välja? Läs våra tips inför studievalet.

 

1. Kvalificerad säljare för optikbranschen

1-årig utbildning, 200 YH-poäng

kvalificerad säljare till optikbranschen

Kvalificerad säljare för optikbranschen erbjuder den perfekta utbildningen för dig som vill jobba med mode, stil och människor. Det är du som tar hand om kunde före och efter att legitimerad optiker gjort sin synundersökning och bedömning. Ditt jobb är att vägleda kunden genom sin resa i optikbutiken och att hjälpa till att välja rätt båga för rätt person.

Ditt jobb blir att göra en behovsanalys tillsammans med kunden och genom analys och diskussion hitta rätt lösning för kunden. En av de viktigaste delarna i arbetet är att vägleda kunden i valet av bågar för att garantera att bågarna passar kundens synbehov. I utbildningen får du lära dig om glas och tillpassning för att erbjuda kunden det bästa alternativet. Du lär dig även ta bilder på ögonbotten och att göra mätningar som tryck i ögat, autorefraktormätning osv. I arbetet ingår även att lära ut kontaktlinshantering för nya användare.

Läs om Isak, som studerar till Kvalificerad säljare för optikbranschen och bor på Campusområdet.

 

Vad ingår i utbildningen för kvalificerad säljare för optikbranschen?

I kursen ingår branschspecifik försäljning, kontaktlins- och optikteknik, ögats anatomi och sjukdomar, optik- och produktkunskap. Du ska även avlägga ett examensarbete och utföra en Lärande i arbete-kurs under periodens gång. Ansökningen sker via Norrtälje optikercentrum, där du laddar upp betyg och CV och lämnar in din ansökan.

Klicka här för att komma till ansökningssidan.

 

2. Redovisningskonsult

2-åring utbildning, 400 YH-poäng

redovisningskonsult . fem populäraste utbildningar

Redovisningskonsulter arbetar på redovisningsbyråer, kommuner eller företag. Det finns över 10 000 aktie- och handelsbolag som driver verksamhet inom redovisning och bokföring. Efterfrågan på redovisningskonsulter är väldigt hög och speciellt i de mindre regionerna råder det brist på kompetent personal inom både företagen och den offentliga sektorn.

Under utbildningens gång lär du dig att sköta löpande bokföring, momsredovisning, rapportering, bokslut, årsredovisningar och skatteinbetalningar. Dessutom lär du dig om hur du håller kontakten till olika myndigheter.

 

Vad ingår i utbildningen redovisningskonsult?

Utbildningen innehåller medarbetarskap och branschkunskap, ekonomistyrning, kurser i konsultrollen, redovisning och bokslut, affärsengelska och juridik. I utbildningen ingår 20 veckor Lärande i Arbetet (LIA), samt ett examensarbete på 30 YH-poäng. För att ansöka till utbildningen behöver du gå in på KYHs sidor där du ska lämna in gymnasiebetyg, CV och göra din ansökan. Därefter kallas du till ett urvalsprov.

Klicka här för att komma till ansökningssidan.

 

3. Solenergiprojektör

2-årig utbildning, 425 YH-poäng

solenergiprojektör

Är du intresserad av att jobba i en av världens mest snabbväxande branscher? Då är solenergiprojektör definitivt någonting för dig. Intresset för hållbara energilösningar växer så det knakar och det finns ett stort behov för ny kompetens för att branschen ska fortsätta växa i takt med efterfrågan.

 

Med denna utbildning har du möjlighet att bli en nyckelperson där du väljer att arbeta. Solenergiprojektörens främsta uppgift är att utarbeta hållbara energilösningar som fungerar på lång sikt och att se till att arbetet utförs på rätt sätt. Du är spindeln i nätet och kommer ha helhetssyn på installationsprocessen och ha hand om kundrelationer.

 

Detta ingår i solenergiprojektör-utbildningen

I utbildningen ingår kurser i förnyelsebar energi, ellära, projektledning och projektering, solenergiteknik, juridik, konsultation och försäljning, bygg- och installationsteknik, affärsutveckling och fastighetsekonomi. I utbildningen ingår även Lärande i Arbete (LIA) samt ett examensarbete på 30 YH-poäng. För att ansöka till utbildningen behöver du gå in på KYHs sidor där du ska lämna in gymnasiebetyg, CV och göra din ansökan. Därefter kallas du till ett urvalsprov.

Klicka här för att komma direkt till ansökningssidan.

 

4. Produktionsledare anläggning

2, årig utbildning, 415 YH-poäng

produktionsledare anläggning

Som produktionsledare anläggning axlar du ett stort ansvar och en omväxlande roll i det dagliga driftarbetet. Du kan jobba med allt från husgrunder till parker, vägar, broar och järnväg. Du arbetar direkt under platschefen på anläggningsprojekt och ansvarar för projektledning, planering och att instruera och följa upp arbetet ute i produktionen.

 

Utbildningen lär dig det du behöver veta om produktionsledarens roll och funktion i organisationen. Du lär dig om samarbetet med övriga aktörer, entreprenörer och arbetslag och får omfattande utbildning inom byggkonstruktion, teknik, anläggningen och byggprocessens olika delar. För dig som är intresserad av arbetsledning, men vill jobba operativt är detta ett ypperligt val. Det är du som säkerställer att arbetet ute på anläggningsprojekt löper enligt plan.

 

Vad ingår i utbildningen för produktionsledare anläggning?

Just nu råder stor brist på produktionsledare inom anläggning och behovet fortsätter att växa. I utbildningen ingår kurser i bl.a. projektledning, medarbetarskap, byggnadsteknik, entreprenadjuridik och upphandling, hållbarhet och logistik och sprängteknik. Dessutom ingår 120 YH-poäng Lärande i Arbetet, samt ett examensarbete på 30 YH-poäng. För att ansöka till utbildningen behöver du gå in på KYHs sidor där du ska lämna in gymnasiebetyg, CV och göra din ansökan. Därefter kallas du till ett urvalsprov.

Här kan du läsa mer och ansöka till utbildningen.

 

5. Fastighetsingenjör – Tekniska system

2-årig utbildning, 415 YH-poäng

fastihjetsingenjör - tekniska system

Fastighetsingenjörer idag har en mycket viktig roll i samhället, då fastighetsbranschen är en av de mest spännande, teknikintensiva och framgångsrika branscherna i vårt land. Idag kan hela stadsdelar styras från en laptop. Idag driver digitalisering, energieffektivisering och smarta lösningar branschen framåt och gör yrket som fastighetsingenjör till en kreativ utmaning. Detta är en perfekt roll för dig som gillar att lösa problem.

 

Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper inom fastighetsteknik. Det är du som säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering i olika fastigheter. Du lär dig om hållbarhet, miljö, energieffektivisering och digital teknik. Denna roll är väldigt social och innebär mycket kontakt med hyresgäster och andra intressenter. Med denna utbildning kan du även söka tjänster som fastighetstekniker eller teknisk förvaltare.

 

Vad ingår i utbildningen för en fastighetsingenjör?

I utbildning ingår kurser i bl.a. ekonomi, energieffektivisering, byggnadsteknik, arbetsledning, entreprenadjuridik, fastighetens tekniska system, verksamhetsdokumentation, drift- och underhållsteknik. Dessutom ingår två LIA-perioder och ett examensarbete på 30 YH-poäng. För att ansöka till utbildningen behöver du gå in på KYHs sidor där du ska lämna in gymnasiebetyg, CV och göra din ansökan. Därefter kallas du till ett urvalsprov.

Här kommer du direkt till KYHs sidor och ansökningen.

 

BONUS: Akvaponiingenjör

2-årig utbildning, 400 YH-poäng

Akvaponiingenjör

Akvaponisk odling är ett recirkulerande system (RAS) som möjliggör odlingar året runt, inomhusodling såväl som traditionell växthusodling. Systemet är ett helt slutet system, med minimal miljöpåverkan både avseende vattenförbrukning och utsläpp. Det är känt att flera områden i Sverige år efter år drabbas av vattenbrist samt att traditionella fiskodlingar inte är det bästa alternativet för Östersjöns välmående.

Väddö folkhögskola har i samarbete med Campus Roslagen/Utvecklingscentrum för vatten samt branschen tagit fram Yrkeshögskoleutbildningen till akvaponiingenjör. Akvaponiutbildningen till akvaponiingenjör är helt unik i sitt slag i Sverige och hösten 2021 startar den första utbildningsomgången. Antalet sökande till utbildningen var långt över 200 personer.

Utbildningen är bred och leder till yrken inom olika områden. Dels till yrket som odlingsspecialist inom akvaponiska system men du kan även jobba inom bland annat växthusnäringen, akvakultur och grönsaksodling.

Vad ingår i akvaponiutbildningen?

Akvaponiutbildningen Akvaponiingenjör består kortfattat av tre block: den akvaponiska delen, fiskodling och växtodling. Du får lära dig om fisk och växternas kemi och biologi, om hur du designar och bygger en akvaponisk anläggning. Dessutom ingår kurser i projektledning och entreprenörskap.

Läs mer om utbildningen här.

 

Finns ditt drömyrke bland Campus Roslagens fem populäraste utbildningar?

Detta var våra fem populäraste utbildningar just nu. Om du har fler frågor angående någon av utbildningarna får du gärna kontakta oss eller läsa mer på utbildningsanordnarens webbsida om hur du ansöker till respektive utbildning. Om du fortfarande känner dig osäker kan du alltid kolla in våra andra utbildningar för att få mer info om vilka program vi erbjuder. Dessutom finns det alltid möjlighet till studievägledning för den som känner sig osäker. Lycka till!

 

Lästips:

Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Här ser du alla våra utbildningar.

Tips och råd inför studievalet.

Mer om studievägledning.

Kvalitet och antagningskriterier.