Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Våra fem populäraste utbildningar

Publicerat:

Campus Roslagens fem populäraste utbildningar

Här kan du läsa om våra fem populäraste utbildningar. För oss på Campus Roslagen är det viktigt att erbjuda tidsenliga utbildningar som skapar arbetsmöjligheter och samhällsnytta. Tillsammans med utbildningsanordnare och samhället tar vi reda på vilka yrkeskategorier det råder brist på och ser till att erbjuda just de utbildningarna på vårt Campus. För oss är det av största vikt att våra studenter får arbete efter att de avlagt sin examen vid Campus Roslagen.

Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Vilka yrkeskategorier råder det brist på idag?

Efterfrågan är stor på både byggproduktionsledare, redovisningskonsulter, undersköterskor och på solenergiprojektörer. I den sistnämnda är vi en av de första utbildningsanordnarna i området. På den här sidan har vi samlat våra mest populära utbildningar och länk till hur du ska gå tillväga om du är intresserad av att söka till någon av dessa.

Fem populäraste utbildningar

Våra fem populäraste utbildningar vid Campus Roslagen just nu

Våra fem populäraste utbildningar just nu är akvaponiingenjör, processtekniker inom smart industri, fastighetsingenjör, solenergiprojektör och byggproduktionsledare ROT. De flesta av våra utbildningar är så kallade satellitutbildningar. Läs mer om vad det innebär här.

Svårt att välja? Läs våra tips inför studievalet.

1. Akvaponiingenjör

2-årig utbildning, 400 YH-poäng

Akvaponi Campus Roslagen

Akvaponisk odling är ett recirkulerande system (RAS) som möjliggör odlingar året runt, inomhusodling såväl som traditionell växthusodling. Systemet är ett helt slutet system, med minimal miljöpåverkan både avseende vattenförbrukning och utsläpp. Det är känt att flera områden i Sverige år efter år drabbas av vattenbrist samt att traditionella fiskodlingar inte är det bästa alternativet för Östersjöns välmående.

Väddö folkhögskola har i samarbete med Campus Roslagen/Utvecklingscentrum för vatten samt branschen tagit fram Yrkeshögskoleutbildningen till akvaponiingenjör. Akvaponiutbildningen till akvaponiingenjör är helt unik i sitt slag i Sverige och hösten 2021 startar den första utbildningsomgången. Antalet sökande till utbildningen var långt över 200 personer.

Utbildningen är bred och leder till yrken inom olika områden. Dels till yrket som odlingsspecialist inom akvaponiska system men du kan även jobba inom bland annat växthusnäringen, akvakultur och grönsaksodling.

Vad ingår i akvaponiutbildningen?

Akvaponiutbildningen Akvaponiingenjör består kortfattat av tre block: den akvaponiska delen, fiskodling och växtodling. Du får lära dig om fisk och växternas kemi och biologi, om hur du designar och bygger en akvaponisk anläggning. Dessutom ingår kurser i projektledning och entreprenörskap.

Läs mer om utbildningen här.

2. Processtekniker smart industri

2-åring utbildning, 425 YH-poäng

Processtekniker Campus Roslagen

Som processtekniker arbetar du med att analysera och underhålla befintliga processystem för att minimera felkällor, driftstörningar och kostnader orsakade av stopp, fel eller haverier. Som processtekniker har du specialiserade kompetenser inom underhållssystem, logistik, automationssystem, lean och processtyrning. I arbetsuppgifterna ingår ständiga förbättringar och kvalitetsutveckling för att skapa driftsäkra, effektiva och hållbara processystem.

Efter examen är du kvalificerad att arbeta med digitala och och smarta automations- och underhållssystem kring övervakning, reglering, driftsäkerhet och felavhjälpning.

Vad ingår i utbildningen för Processtekniker-smart industri:
I utbildningen ingår bla kurser inom automation och digitala system, grundläggande processteknik, hållbar logistik och produktionsstyrning. Jämlikhet i yrkeslivet, kvalitet och driftsäkerhet. Lean produktions-, styr-, regler-, process-  och underhållsteknik samt 2 LIA-perioder och ett examensarbete.

Klicka för att ta dig till ansökningssidan

3. Fastighetsingenjör – Tekniska system

2-årig utbildning, 415 YH-poäng

Fastighetsingenjör Campus Roslagen

Fastighetsingenjörer idag har en mycket viktig roll i samhället, då fastighetsbranschen är en av de mest spännande, teknikintensiva och framgångsrika branscherna i vårt land. Idag kan hela stadsdelar styras från en laptop. Idag driver digitalisering, energieffektivisering och smarta lösningar branschen framåt och gör yrket som fastighetsingenjör till en kreativ utmaning. Detta är en perfekt roll för dig som gillar att lösa problem.

Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper inom fastighetsteknik. Det är du som säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering i olika fastigheter. Du lär dig om hållbarhet, miljö, energieffektivisering och digital teknik. Denna roll är väldigt social och innebär mycket kontakt med hyresgäster och andra intressenter. Med denna utbildning kan du även söka tjänster som fastighetstekniker eller teknisk förvaltare.

Vad ingår i utbildningen för en fastighetsingenjör?

I utbildning ingår kurser i bl.a. ekonomi, energieffektivisering, byggnadsteknik, arbetsledning, entreprenadjuridik, fastighetens tekniska system, verksamhetsdokumentation, drift- och underhållsteknik. Dessutom ingår två LIA-perioder och ett examensarbete på 30 YH-poäng. För att ansöka till utbildningen behöver du gå in på KYHs sidor där du ska lämna in gymnasiebetyg, CV och göra din ansökan. Därefter kallas du till ett urvalsprov.

Här kommer du direkt till KYHs sidor och ansökningen.

4. Solenergiprojektör

2-årig utbildning, 425 YH-poäng

Solenergiprojektör utbildning Campus Roslagen

Är du intresserad av att jobba i en av världens mest snabbväxande branscher? Då är solenergiprojektör definitivt någonting för dig. Intresset för hållbara energilösningar växer så det knakar och det finns ett stort behov för ny kompetens för att branschen ska fortsätta växa i takt med efterfrågan.

Med denna utbildning har du möjlighet att bli en nyckelperson där du väljer att arbeta. Solenergiprojektörens främsta uppgift är att utarbeta hållbara energilösningar som fungerar på lång sikt och att se till att arbetet utförs på rätt sätt. Du är spindeln i nätet och kommer ha helhetssyn på installationsprocessen och ha hand om kundrelationer.

Detta ingår i solenergiprojektör-utbildningen

I utbildningen ingår kurser i förnyelsebar energi, ellära, projektledning och projektering, solenergiteknik, juridik, konsultation och försäljning, bygg- och installationsteknik, affärsutveckling och fastighetsekonomi. I utbildningen ingår även Lärande i Arbete (LIA) samt ett examensarbete på 30 YH-poäng. För att ansöka till utbildningen behöver du gå in på KYHs sidor där du ska lämna in gymnasiebetyg, CV och göra din ansökan. Därefter kallas du till ett urvalsprov.

Klicka här för att komma direkt till ansökningssidan.

5. Byggproduktionsledare

2, årig utbildning, 440 YH-poäng

Byggproduktionsledare Campus Roslagen utbildning

Som byggproduktionsledare inom ROT (dvs. renovering, ombyggnad och tillbyggnad) leder du arbetet i ombynnationsbyggprojekt. Du som ansvar för hela byggprocessen och ser till att arbetslaget jobbar mot samma mål.

Utbildningen lär dig allt du behöver veta om  renoveringsprojekt, teknisk utveckling och energieffektivisering. Du lär dig specifika kunskaper inom ROT. Bland annat får du lära dig om diverse byggnadstekniska lösningar från olika tidsperioder, stambyten, om kulturmiljölagen, energieffektivisering av äldre byggnader och om olika renoveringstekniker. Rollen som byggproduktionsledare passar dig som drömmer om att ha en ledarroll inom samhällsbyggnad.

Vad ingår i utbildningen för byggproduktionsledare?

Det är stor brist på kompetenta byggproduktionsledare inom ROT. Utbildningen är framtagen med ett stort antal byggföretag, som NCC, Skanska, Veidekke och PEAB. I utbildningen ingår kurser i bl.a. projektering, medarbetarskap, entreprenadjuridik, fuktsäkerhet, ledarskap, rivning och sanering och arkitekturhistoria. Dessutom ingår 115 YH-poäng Lärande i Arbetet, samt ett examensarbete på 40 YH-poäng. För att ansöka till utbildningen behöver du gå in på KYHs sidor där du ska lämna in gymnasiebetyg, CV och göra din ansökan. Därefter kallas du till ett urvalsprov.

Här kan du läsa mer och ansöka till utbildningen.

Finns ditt drömyrke bland Campus Roslagens fem populäraste utbildningar?

Detta var våra fem populäraste utbildningar just nu. Om du har fler frågor angående någon av utbildningarna får du gärna kontakta oss eller läsa mer på utbildningsanordnarens webbsida om hur du ansöker till respektive utbildning. Om du fortfarande känner dig osäker kan du alltid kolla in våra andra utbildningar för att få mer info om vilka program vi erbjuder. Dessutom finns det alltid möjlighet till studievägledning för den som känner sig osäker. Lycka till!

Lästips:

Här kan du läsa mer om våra utbildningar.

Här ser du alla våra utbildningar.

Tips och råd inför studievalet.

Mer om studievägledning.

Kvalitet och antagningskriterier.