Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Tips till nya YH-studenter

Publicerat:

Är du redo för studiestarten?

Att börja studera är en spännande och omvälvande tid. Vi på Campus Roslagen är glada att välkomna dig och vill ge dig de bästa förutsättningarna inför terminsstarten. Här har vi samlat viktig information och praktiska tips för att du ska vara så väl förberedd som möjligt inför din yrkesutbildning.

Din YH-utbildning baseras på arbetsmarknadens behov

Trygghet

En av de stora fördelarna med en YH-utbildning är att den utformats specifikt för att möta arbetsmarknadens aktuella behov. Detta innebär att det finns en bekräftad efterfrågan på den yrkesroll du utbildar dig till, vilket skapar en stabil grund för din framtida karriär.

En annan fördel är de omfattande LIA-perioderna (lärande i arbete) som ingår i utbildningen. Genom dessa praktiska erfarenheter får du direkt inblick i arbetslivet och bygger upp värdefull yrkeserfarenhet redan innan du tar examen. Att välja en YH-utbildning innebär därför inte bara en teoretisk utbildning utan också en praktisk förberedelse för att framgångsrikt kunna ta dig an din framtida yrkesroll.

Vår tidigare student, Therese, berättar om sin erfarenhet:

– En av de största fördelarna med att studera på en YH-utbildning är LIA-perioderna. Genom dem fick jag ovärderlig praktisk erfarenhet och en direkt koppling till arbetslivet. Det gjorde mig redo att kliva in i min framtida yrkesroll med självförtroende och kompetens.

Upprop och studiestart

Efter att du blivit antagen och tackat ja till din utbildning, får du information om läsårstider, kursstart, eventuell kurslitteratur och obligatoriskt upprop. Det är viktigt att delta på uppropet för att inte förlora din plats, och detta sker vanligtvis en vecka innan studierna börjar. Här är några tips för att vara redo:

  • Organisera din tid: markera viktiga datum i din kalender, såsom uppropsdagen och terminsstarten.
  • Köp kurslitteraturen i tid: försäkra dig om att du har all nödvändig kurslitteratur innan studierna börjar. Ett hett tips är att köpa begagnade böcker på t.ex. Blocket, Studentapan eller Campusbokhandeln.
  • Förbered ditt arbetsutrymme: skapa en studieplats hemma där du kan arbeta ostört. Ha alla nödvändiga verktyg som dator, skrivmaterial och böcker nära till hands.

Finansiera dina studier

Att studera kan vara en ekonomisk utmaning, men det finns flera sätt att finansiera dina studier. Du kan exempelvis söka bidrag eller lån från CSN. Om du redan har arbetslivserfarenhet kan du även söka omställningsstudiestöd. På CSN kan du enkelt ansöka om studiemedel med din e-legitimation och räkna ut hur mycket du kan få ut varje månad.

Passa även på att registrera dig för Mecenat-kortet och Studentkortet. Det är två kort för studenter som erbjuder fina rabatter till allt från hemförsäkring till SL-rabatter.

Praktiska förberedelser

Förutom att fokusera på studierna finns det några praktiska saker att tänka på:

  • Boende: om du inte redan har ordnat boende, är det hög tid att ansöka om en studentlägenhet på Campus Roslagen. Vi erbjuder bekväma och prisvärda bostäder på campus.
  • Pendling: ta reda på dina transportmöjligheter till och från campus. Om du bor utanför Norrtälje kan det vara bra att skaffa ett månadskort för kollektivtrafiken.
  • Nätverka: gå med i sociala medie-grupper för nya studenter på din utbildning. Det är ett bra sätt att lära känna dina framtida klasskamrater och få svar på eventuella frågor.
Campus Roslagen - studentlägenheter

Ta tillfället i akt under sommaren

Nu under sommaren har du en perfekt möjlighet att planera och förbereda dig inför din kommande studietid. Fundera på dina mål, både på kort och lång sikt, och hur du bäst kan uppnå dem. Skapa goda vanor som kommer att hjälpa dig under dina studier, såsom att strukturera din vardag, prioritera uppgifter och hålla dig motiverad.

Vi på Campus Roslagen ser fram emot att vara en del av din utbildningsresa och är här för att stödja dig hela vägen. Lycka till med förberedelserna så ses vi snart på campus!