Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Tips inför studievalet

Vill du börja studera eller uppdatera dina kunskaper? Kanske är du sugen på att byta bransch helt och hållet. På Campus Roslagen erbjuder vi många intressanta utbildningsalternativ att välja mellan.

Så väljer du utbildning

När du väljer studier finns det flera olika sätt att komma fram till vad som är bäst för just dig. Inför studievalet kan det vara bra att rannsaka sig själv och tänka genom vad du tycker om att göra, vad du är bra på och var du ser dig själv i framtiden. Vi har några konkreta tips som hjälper dig här.

Nedan finner du frågor som kan hjälpa dig att komma till insikt kring vilken utbildning som kan passa just dig.

Hitta ett yrke som tilltalar dig

Tala med människor i din omgivning om vad som är roligt och mindre roligt i deras arbeten och yrkesroller. Tänk till – vad jobbar människorna i din närhet med och hur trivs de på sina arbetsplatser. Du hittar massor av tips och information på nätet om vilka utbildningar och yrken och utbildningar som finns. Ett tips är att även kolla runt vilka yrken som behövs just nu. Det kan du få reda på bland annat genom att söka genom platsannonser på nätet.

Här kan du läsa mer om våra fem populäraste utbildningar för inspiration.

Vilken typ av studier föredrar du?

Idag finns en uppsjö av utbildningar, men även en väldigt stor variation i hur du kan utföra studier på olika platser i Sverige. Föredrar du att ha ett tight schema med flera kurser och möjlighet att träffa kamrater och lärare, eller fungerar en satellitutbildning eller distansstudier för dig? Det finns en massa olika alternativ vad gäller hur du utför studierna. Det lönar sig att komma ihåg att även om utbildningen inte finns just på din ort är det möjligt att studera på satellitort och eventuellt delta i närstudier någon dag per vecka.

Vad intresserar dig?

Vad tycker du är roligt? Här gäller att tänka till över vad som intresserar dig både studiemässigt och privat. Vilka ämnen och typ av uppgifter trivs du med att göra? Är du en administrativ typ eller en praktisk person som vill arbeta med händerna? Är du en kreativ person eller en problemlösare? Allt sådant är viktigt att tänka genom när du väljer studieplats.

Vad är du bra på?

Har du några särskilda talanger eller färdigheter som du vill utveckla? Tänk genom vilka ämnen som var dina favoritämnen i skolan och vad du gillar att göra rent privat. Vilka uppgifter dras du generellt till? Trivs du bra med siffror eller är du en person som behöver jobba med människor?

Vad är viktigt för dig?

Hur ser dina värderingar ut? Vad upplever du att är viktigt i livet? Vad vill du göra för att du ska må bra och för att de omkring dig ska må bra. Vilka värderingar ser du som viktiga i vardagen och i livet generellt. För de flesta är det viktigt att yrkesrollen stämmer överens med ens värderingar i övrigt. Därför är det bra att tänka genom sina värderingar i samband med valet av studier.

Hur vill du att din framtid ska se ut?

Hurdana är dina framtidsplaner – Hur önskar du att framtiden skulle se ut på det personliga och det professionella planet? Vilka mål för dig själv har du och var vill du se dig själv om 10-15 år. Att tänka genom framtidsvisionerna kan ge dig en tydligare bild av vilken utbildning du ska välja.

Finns det hinder eller motgångar att beakta?

Det är viktigt att även definiera vilka potentiella hinder det finns för vår väg framåt. Ibland kan det kännas som om det finns alldeles för många fallgropar på vägen till målet, men genom att identifiera vilka dessa är kan du lättare acceptera potentiella motgångar. Ett hinder som många ser i samband med studieval är betyg. Men det finns sätt att jobba upp sina betyg och få information om vilka ämnen du behöver förbättra för att nå dina mål på bästa sätt.

Hitta rätt utbildning för dig – fler tips inför studievalet

När du tänkt genom vad du själv vill är det dags att fundera på vilka möjligheter som finns. Det finns ett stort urval av utbildningar och för att få information om dessa lönar det sig att kolla runt på nätet, prata med vänner och bekanta och kolla in vilka typer av arbetsplatsannonser du hittar på nätet. Ett bra sätt att hitta olika utbildningar är att kolla genom vilka utbildningar olika typer av utbildningsarrangörer erbjuder.

Här hittar du mer information om de utbildningar som Campus Roslagen erbjuder.


Mer info och lästips

Utbildning som ger dig jobb

Vi erbjuder utbildningar som det är brist på och yrken som ger jobb. Med ett gott samarbete med näringslivet finns det fina möjligheter till praktikplatser och även senare en anställning.

Lista över våra utbildningar

På Campus Roslagen satsar vi på utveckling. Här på Campus Roslagen kan du läsa olika utbildningsformer som Yrkeshögskola (YH), högskola och vuxenutbildning.

Studievägledning

Studievägledning kan vara ett viktigt steg i processen när det gäller val av studieinriktning eller yrke. En studievägledare kan vara ett bra bollplank, oavsett om valet inför framtiden känns enkelt eller svårt.

Garanterat boende

Boende under studietiden ska inte vara ett problem. Därför omfattas alla som får en studieplats vid Campus Roslagen av vår bostadsgaranti. Slipp leta bostad och fokusera på studierna istället.