logo

Tips inför studievalet

september 4, 2020
Tips inför studievalet
Share:

Våra tips inför studievalet – Så väljer du utbildning

Vill du börja studera eller uppdatera dina kunskaper? Kanske är du sugen på att byta bransch helt och hållet. Vi på Campus Roslagen har många intressanta utbildningsalternativ att välja mellan och vi är stolta över att erbjuda utbildningar som ger jobb efter studierna. Vi ger tips inför studievalet, hjälper dig att hitta rätt utbildning för dig och vägleder dig genom studieutbudet.

Läs vår text Utbildning som ger jobb, som berättar mer studierna vid Campus Roslagen.

vilken utbildning passar dig?

Välj en utbildning som fungerar för just dig

Det är viktigt att tänka till vad gäller utbildningar. Utbildningen du väljer ska måste fungera både på ett intellektuellt och ett emotionellt plan. Att utgå från intressen är det absolut viktigaste. Tänk på vilka ämnen som fascinerar och intresserar och vilka ämnen du absolut inte vill ägna dig åt. Vilka värderingar har du och vad är viktigt för dig i din framtida yrkesroll? Alla dessa saker är bra att tänka genom då du ansöker. Hur ser arbetsbilden för just det yrket ut och passar den dig?

 

Vilka jobb och yrken tilltalar dig?

vilken typ av utbildning intresserar dig?

Tala med människor i din omgivning om vad som är roligt och mindre roligt i deras arbeten och yrkesroller. Tänk till – vad jobbar människorna i din närhet med och hur trivs de på sina arbetsplatser. Du hittar massor av tips och information på nätet om vilka utbildningar och yrken och utbildningar som finns. Ett tips är att även kolla runt vilka yrken som behövs just nu. Det kan du få reda på bland annat genom att söka genom platsannonser på nätet.

 

Här kan du läsa mer om våra fem populäraste utbildningar för inspiration.

 

Vilken typ av studier föredrar du?

Idag finns en uppsjö av utbildningar, men även en väldigt stor variation i hur du kan utföra studier på olika platser i Sverige. Föredrar du att ha ett tight schema med flera kurser och möjlighet att träffa kamrater och lärare, eller fungerar en satellitutbildning eller distansstudier för dig? Det finns en massa olika alternativ vad gäller hur du utför studierna. Det lönar sig att komma ihåg att även om utbildningen inte finns just på din ort är det möjligt att studera på distans eller bara delta i närstudier någon dag per vecka.

 

Förbered dig inför studievalet

När du väljer studier finns det flera olika sätt att komma fram till vad som är bäst för just dig. Inför studievalet kan det vara bra att rannsaka sig själv och tänka genom vad du tycker om att göra, vad du är bra på och var du ser dig själv i framtiden. Vi har några konkreta tips som hjälper dig här.

vilka yrken intresserar dig?

Vad intresserar dig?

Vad tycker du att är roligt? Här gäller att tänka till över vad som intresserar dig både studiemässigt och privat. Vilka ämnen och typ av uppgifter trivs du med att göra? Är du en administrativ typ eller en praktisk person som vill arbeta med händerna? Är du en kreativ person eller en problemlösare? Allt sådant är viktigt att tänka genom när du väljer studieplats.

 

Vad är du bra på?

Har du några särskilda talanger eller färdigheter som du vill utveckla? Tänk genom vilka ämnen som var dina favoritämnen i skolan och vad du gillar att göra rent privat. Vilka uppgifter dras du generellt till? Trivs du bra med siffror eller är du en person som behöver jobba med människor?

 

Vad är viktigt för dig?

Hur ser dina värderingar ut? Vad upplever du att är viktigt i livet? Vad vill du göra för att du ska må bra och för att de omkring dig ska må bra. Vilka värderingar ser du som viktiga i vardagen och i livet generellt. För de flesta är det viktigt att yrkesrollen stämmer överens med ens värderingar i övrigt. Därför är det bra att tänka genom sina värderingar i samband med valet av studier.

 

Hur vill du att din framtid ska se ut?

Hurdana är dina framtidsplaner – Hur önskar du att framtiden skulle se ut på det personliga och det professionella planet? Vilka mål för dig själv har du och var vill du se dig själv om 10-15 år. Att tänka genom framtidsvisionerna kan ge dig en tydligare bild av vilken utbildning du ska välja.

 

Finns det hinder eller motgångar att beakta?

Det är viktigt att även definiera vilka potentiella hinder det finns för vår väg framåt. Ibland kan det kännas som om det finns alldeles för många fallgropar på vägen till målet, men genom att identifiera vilka dessa är kan du lättare acceptera potentiella motgångar. Ett hinder som många ser i samband med studieval är betyg. Men det finns sätt att jobba upp sina betyg och få information om vilka ämnen du behöver förbättra för att nå dina mål på bästa sätt.

 

tips inför studievalet - plats och utbud

 

Hitta rätt utbildning för dig – fler tips inför studievalet

När du tänkt genom vad du själv vill är det dags att fundera på vilka möjligheter som finns. Det finns ett stort urval av utbildningar och för att få information om dessa lönar det sig att kolla runt på nätet, prata med vänner och bekanta och kolla in vilka typer av arbetsplatsannonser du hittar på nätet. Ett bra sätt att hitta olika utbildningar är att kolla genom vilka utbildningar olika typer av utbildningsarrangörer erbjuder.

 

Här hittar du mer information om de utbildningar som Campus Roslagen erbjuder.

 

Några hjälpmedel för att hitta rätt utbildning

Jämför för- och nackdelar med varje utbildning du är intresserad av. Du kan jämföra löner, möjligheter till avancemang och vidareutbildning för att garantera att du säkert väljer ett yrke som ger dig det du vill ha i framtiden.

 

Plats och utbud kan ge svaret

Du kanske vet var du vill plugga, men inte vad du vill plugga. Då kan något så enkelt som uteslutningsmetoden hjälpa dig på traven. Ta bort de program du absolut inte kan tänka dig och sålla sedan bland de som känns intressanta på den studieort du vill studera på. Tänk även på att du genom satellitprogram och distansstudier kan bo där du bor just nu och bara spendera några dagar per vecka på studieorten.

Här kan du läsa mer om hur det är att bo och plugga vid Campus Roslagen.

 

Prata med en studievägledare

Om du är osäker på vilket ämne som skulle passa just dig, eller om du inte kan bestämma dig för vilket yrke som passar dig bäst, är det bra att diskutera med en studiehandledare. Studiehandledaren kan hjälpa dig med att hitta rätt och ge värdefulla tips och råd så att du hittar rätt i studiedjungeln. Vi samarbetar med Norrtälje Kommun som erbjuder studie- och yrkesvägledning. Läs mer här.

 

Behöver du fler tips inför studievalet? Här hittar du mer information om studievägledning vid Campus Roslagen.

Mer info och lästips:

Utbildning som ger jobb

Våra utbildningar – lista

Våra fem populäraste utbildningar just nu

Studievägledning på Campus Roslagen

Boende under studietiden