Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Tango-W, yrkeshögskola, mejl och sociala medier

Publicerat:

26 april 2024

Tango-W

Ett år kvar på Tango-W projektet. Nu kraftsamlar vi för att få det i hamn. Vi har hittat den perfekta platsen där ett framtida växthus med plats för en marknadsplats för alla fantastiska hantverkare. Både inom mat och annat, som vi har här i Roslagen.

Antalet lantbruk i Sverige minskar, det vet vi, samtidigt som Sverige som land måste öka produktion av mat. Att bygga och utveckla denna typ av växthus som tar tillvara returvärme, spillvärme eller annan typ av värme är ett sätt att nyttja energi på ett bra sätt.

Kom gärna till de workshops som vi har kvar och tyck till. Denna plats är till för oss alla här i kommunen.

24 maj håller vi workshops

🌾 Kl. 9-12 om du är politiker eller tjänsteman i Norrtälje kommun och vill verka för hållbar framtid.
🌾 Kl. 13-17 om du är intresserad av lokalproducerad mat, odlare eller bara nyfiken hur det går att odla hållbart.

Mejl och sociala medier

I en debattartikel i DN torsdagen den 25 april debatterar 4 forskare hur mycket el som de stora serverhallarna förbrukar. En mycket intressant artikel som får mig att tänka till på hur många mejl jag har i min mejlbox, hur många bilder har jag sparade i en molntjänst, hur mycket som jag nyttjar spel och andra digitala tjänster. Att lagra allt i en molntjänst är ju så smidigt!

serverhall

Men, dessa anläggningar producerar också värme. Denna värme kan tas tillvara genom att kopplas upp till någon form av växthus och odling av grönsaker eller om det är tillräckligt mycket värme även exotiska växter. Kanske något för kommuner att skriva in i etableringstillstånd. Det är ju så populärt med greenwashing och cirkulära verksamheter så ett växthus är ett hyfsat billigt sätt att bättra på sitt företagsnamn.

Yrkeshögskola

En artikel i DN [fredag 26 april] tar upp att en yrkeshögskola har friserat siffror på antal anställda som en bransch ser ett ökat kompetensbehov av om 5 år. Där framkommer att skolan inte har varit nog tydliga med att informera branschen om hur en ansökan till Myndigheten för Yrkeshögskola går till. En utbildning blir till för att branschen säger att de behöver kompetensen.

Yrkeshögskolan är ett superbra sätt att karriärväxla eller bygga på sina kunskaper och dokumentera sina kompetenser på papper. Det vi måste bli bättre på att kommunicera är att det är näringslivet som tar initiativ till och ser till att utbildningar svarar mot de kompetensbehov som företagen har.

Annie

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson