Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Sommartider

Publicerat:

Fredag 28 juni

Lite tankar inför sommarledigheten

Myndigheten för yrkeshögskola har nu presenterat de ansökningar som har lämnats in från landets alla yrkeshögskoleanordnare till myndigheten och som hoppas på att få det efterlängtade beviljande brevet i januari 2025.

I år lämnades det in 1273 ansökningar mot förra årets 1258 ansökningar. Yrkeshögskolan har ett mål satt från regeringen att växa med 15 % på tre år. Men med antalet inkomna ansökningar, och det antal utbildningar som redan är beviljade och igång, så är det fortfarande bara en tredjedel av alla ansökningar som blir beviljade att få starta till hösten 2025.

Norrtälje är med i årets ansökningsomgång med tre utbildningar. Campus Roslagen är medsökande till fem utbildningar. Vi får se vad utfallet blir.

Flest ansökningar har data/it

Det utbildningsområde som har flest ansökningar är Data/It. Fler ansökningar har med AI på något sätt i sin kursplan och yrkesbenämning. Det behöver inte vara en Data/It utbildning man slänger in ordet AI yrkestiteln.

Myndigheten själva skriver om den kompetens som krävs för att Sverige ska klara omställningen till ett mer hållbart samhälle.  

“Gröna investeringar, energiomställning, digitalisering och elektrifiering påverkar behoven på arbetsmarknaden och därför även yrkeshögskolans utbildningsutbud”.

säger Veronica Appelqvist, chef för enheten för analys och ansökan på MYH

Kartläggning av kompetensbehov

Denna vår har vi även fått fundera över vad kompetens är och vilka kompetenser som företag i Norrtälje kommun behöver. De utbildningar som vi trodde skulle passa företag i kommunen visade sig inte vara vad man efterfrågade. Så nu ska vi ta nya tag och gå till djupet med att göra en kartläggning över kompetensbehovet i kommunen.

Vilka utbildningar är relevanta att ta hem till Norrtälje kommun? Hur ser bolagen i Norrtälje kommun på sin framtid? Vad är det som efterfrågas? Vad behövs för att säkerställa att bolagen i Norrtälje kommun mår bra? Kanske starta ett program för att hjälpa till med att trimma talangförsörjning i ett företag.

Önskar alla en härlig sommar och många sköna bad!
Annie

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson