Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Studiebesök i Oslo

Publicerat:

Fredag 29 september 2023

Denna vecka handlar bloggen om det studiebesök som vi gjorde i Oslo. Studentbostadsföretagen bjöd in till ett studiebesök i Oslo för att titta på studentbostäder. Samtidigt fick vi tillfälle att nätverka med andra studentbostadsbolag. Så inspirerande!

Grünerlykka studenthus

Det första huset som vi tittade på är en ombyggd Silo med ca 200 lägenheter. Det var en speciell känsla att komma in i ett helt runt rum. Vi tänkte att här blir det inga tavlor, här får det bli textilier. Det var dessutom strängt förbjudet att slå i en spik. Det hade man löst med ett sätta upp skenor för att kunna hänga utsmyckningar i. På taket fanns en gemensam plats att vistas på med en helt underbar utsikt över Oslo. Nedanför forsade en älv. Noterade även att på många tak fanns det odlingar och mycket grönt. Har fått lära mig att i Norge måste all odlingsbar yta användas till odling. Finns en bit mark som går att odla grödor på men att det inte görs. Annars kan det hända att det kommer ett brev där man anmodas att starta någon form av odling.

Studiebesök Oslo Campus Roslagen

Kringsjå studentby

Det andra besöket var Studentbostäder i Oslo (SiO). Området heter Kringsjå studentby. De har ett helt område som byggs om och byggs till. Det som imponerade mest på mig var att i området har de två förskolor som drivs i egen regi. De har dessutom examensgaranti. Vilket innebär att om barnet blir sjukt på examensdagen kan barnpassningen komma hem till dig. Du tar din examen och barnet är hemma i lugn och ro. Totalt i hela Norge har SiO 80 000 studerande och bara i detta område har de 2 200 bostäder. På området fanns även gym och ett fik, läsesalar samt en stor gemensam tvättstuga. Man resonerade som så att det var ett tryggare sätt att använda en tvättstuga med flera maskiner än att ha en eller två maskiner i husets källare. Totalt har SiO 80 000 studerande som bor över hela Norge på 14 platser. De satsade mycket på att bygga hållbart med solpaneler på fasaden. De nya husen byggdes i trä och att anlägga trädplanteringar.

Bostäder Campus Oslo

Campus G12

Campus G12 är ett ombyggt bomullsspinneri. Helt fantastiska lägenheter. Lite dyrare i pris men så fina. På området finns flera rum där man som studerande kan umgås. Då det oftast inte är så bra att ta in alla kompisar i den lilla lägenheten.

Till sist hamnade vi på Akkers brygga. Ett promenadstråk utmed vattnet där restauranger och butiker samsades. Norrtäljes hamnpromenad är absolut lika fin. Inte lika lång och bred men precis lika fint.

Annie

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson