Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Omställningsstudiestöd och CSN

Publicerat:

1 mars 2024

Omställningsstudiestödet

CSN har förenklat reglerna för att söka omställningsstudiestödet. Det är bra. Fler ansökningar kommer att kunna hanteras med hjälp av automatik. För att få ta del av stödet ska man vara mellan 27 och 62 år. Ha arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren samt 12 av de senaste 14 månaderna. Förändringen träder i kraft 1 april 2024. Stödet kan ges max 44 veckor om studierna är på heltid.

YH-kurser

Som ett komplement till alla de längre utbildningsprogram som är det vanligaste man går när man går en YH-utbildning har anordnare möjlighet att bryta ut delkurser och erbjuda som kurs. Kurserna är fortfarande CSN-berättigade för den studerande och kostnadsfria för arbetsgivaren.

Min kollega och jag tittade på alla kurser som myndigheten har fått in. Det är total 880 ansökningar inom flera områden. Allt från IT till vård till skog. En kurs är under 99 Yh-poäng. En YH-poäng är 1 dag. Besked om vilka kurser som kommer att starta lämnas i slutet av maj. Håll utkik på vår hemsida beviljade kurser kommer att läggas upp.

Akvaponi till Norge

Tillsammans med två lantbruksskolor i Norge, Val lantbruksskola och Maere Lantbruksskola, ingår Akvaponiingenjörerna i Erasmus- och Nordplus juniorprojekt. Vilket innebär att i denna vecka åker fyra studerande till Norge och tillsammans med studerande från dessa skolor ska de planlägga och bygga akvaponianläggningar. Enligt yr.no kommer det att vara sol under veckan som de är på plats. Det blir superbra examensarbeten att skriva.

akvaponi

MYH yrkesskola

MYH:s pilotprojekt yrkesskola har öppnat sin ansökan. Yrkesskola är utbildningar på gymnasienivå men är till för oss som har passerat gymnasieåldern men ändå vill yrkesväxla eller bygga på den kompetens som redan finns.

De kategorier som går att söka är Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Industriteknik samt Naturbruk. I dessa kategorier finns flera bra program. Vad sägs om Gjutare, lantbruksmaskinförare, Trädgårdsmästare med inriktning anläggning, bussförare, svetsare, trädgårdsarbetare med inriktning mot frilandsodling eller växthusodling, skogsvårdare och många fler.

Annie

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson