logo

Vinterklotet – våra bin på hösten

oktober 18, 2019
Campus Roslagen
Share:

Vintern är på ingång, eller okej inte riktigt än men den börjar göra sig påmind, det gör den även för bina.

Nu är sommaren med honungsproduktion och pollinering över. Istället börjar bina göra sig redo för vintern. Drönarna har blivit utskickade och har tyvärr inte ett positiv öde tillmötes utan kommer inte överleva vintern. Under oktober och november kommer bina sällan lämna sitt bo, honungen är utplockad och bina lever på sockervatten som biodlaren förser dem med under vintern. Arbetsbina och drottningen förbereder sig för de kalla månaderna som väntar genom att kurar ihop sig i sina bikupor. Drottningen i mitten så klart med arbetsbina runtomkring för att hålla henne varm. Det kan bli runt 20-25 grader inne i kupans mitt trots den kalla kylan utanför. Den här klungan som bina skapar kallas för vinterklot.

Där inne i värmen kommer de hålla sig tills våren kommer och det är dags att flyga ut igen, då sätter även drottningen igång med att lägga ägg.

Vad händer med honungen som plockas ut nu på hösten? Jo det kan vara så att det trillar in hos våra hyresgäster runt jul… man vet aldrig.

 

 

Vi har ett tiotal bikupor på vårt område, något vi har haft sen 2016. Utan bina fungerar varken vår matförsörjning eller växternas spridning, något som kanske inte alla vet. En tredjedel av våra livsmedel skulle försvinna om vi inte hade dessa djur som hjälper oss och tyvärr börjar de vilda bina att försvinna.

Se Naturskyddsföreningens film om hur en tacofredag skulle se ut om bina inte fanns.

För att ändra den här trenden så finns det många initiativ på olika nivåer. Bland annat olika stadsodlingar och ekologiskt småskaligt jordbruk. Nyfiken på vad du kan göra för att hjälpa bina?
Läs mer hos Naturskyddsföreningen.