logo

Hur påverkar covid YH-utbildningarna?

november 6, 2020
Företagspark
Share:

Norrtälje OptikCentrum berättar hur covid påverkar dem

Covid-19 har påverkat mycket i vårt samhälle och inte minst när det gäller undervisningar. Från och med den 17 mars 2020 uppmanade Folkhälsomyndigheten skolor från gymnasiet och uppåt att hålla undervisningen på distans. Vi pratade med Norrtälje OptikCentrum för att fråga dem hur de har hanterat restriktionerna och hur är det att bedriva en utbildning som har praktiskt arbete i en pandemi.

”Vi har lärarledda lektioner via vår digitala plattform. Där lägger vi även ut uppgifter som ska skickas in för att se så att alla har förstått.” Berättar Annie Eriksson VD för Norrtälje OptikCentrum.

Studenterna tycker att det fungerar bra, de får ett bra stöd digitalt även om det känns tråkigt att inte träffas. ”Man blir ju rätt självständig, du bestämmer ju själv när allt ska göras så det krävs disciplin men det funkar bra för mig” Säger Dina Said.

”Fördelen är att man kan delta på ett annat sätt än tidigare. Nu kan du delta i en lektion även om man är sjuk istället för att missa den. Du kan också lyssna och se om lektionerna flera gånger om man behöver säger Tilda Texte.

Vissa uppgifter behöver göras i Norrtälje OptikCentrums verkstad eftersom utbildningen blandar teori och praktik. Så varje onsdag har de praktiskt arbete och för att det ska vara möjligt är klassen delad på hälften. ”Jag tycker det funkar bra men det är jättetråkigt att inte kunna ha dem på plats.” Säger Annie. Förra klassen kunde inte gå ut på sin LIA. Istället fick de göra uppgifter på plats kopplade till vad som skulle gjorts på LIA:n. LIA som står för Lärande i arbete är något som ingår i alla yrkeshögskoleutbildningar, hur länge praktiken är skiljer sig mellan utbildningarna.

Alla hoppas så klart på att kunna göra sin LIA som planerat men det finns en lösning för att kunna ta sin examen utan att förlora den kvalité som utbildningen ger.

Nyfiken på utbildningen? Läs mer om den här.