Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Grattis UCV!

Publicerat:

UCV – Campus Roslagen  har fått bidrag från Roslagens Sparbanksstiftelse för att bygga ett akvaponianläggning som en del av ett akvaponicentrum.

Stiftelseutdelning Campus Roslagen

Vi ska bidra till Norrtäljes utveckling med ett kunskapscentrum för akvaponi. Med tanke på vår kommuns viktiga jordbruksnäring, vi är en av Sveriges jordbrukstätaste kommuner med 4% av vår befolkning inom näringen.

Vi vill kunna visa på att det går att vara innovativ, hållbar och intressant inom ett yrke som behöver utvecklas och förnyas. Nya generationer ska kunna se hur jordbruket kan bli en högteknologisk, lönsam och kreativ arbetsplats genom att till exempel odla fiskar och grönsaker i samma utrymme inomhus.

Anläggningarna använder fiskarnas vatten för att odla grönsaker. Växternas rötter renar vatten som är full med näringsämnen och använder näringen till att producera till exempel tomater. Fiskarnas vatten blir rent och behöver inte fyllas på så ofta. Man producerar fisk och grönsaker inomhus i ett slutet system.

Projektet påbörjas under 2019. Målet är att skolklasser ska kunna besöka anläggningen och på det viset bli intresserad av en framtid inom branschen.

Foto: Roslagens Sparbank/Markus Berglund