logo

Ny utbildningsledare på Campus Roslagen

september 6, 2022
Frida Eklund utbildningsledare
Share:

Frida Eklund är utbildningsledare på Campus Roslagen

 

Frida Eklund är utbildningsledare på Campus Roslagen. I grunden är hon grundskolelärare men började jobba inom yrkeshögskoleutbildning för fem år sedan. Efter fem år som utbildningsledare på Medieinstitutet i Stockholm var det dags att söka sig hemåt. Frida bor i Norrtälje och därför blev Campus ett enkelt val.

 

”Det känns kul att jobba på hemmaplan. Det var väldigt rätt i tiden eftersom akvaponiutbildningen startade precis då jag började leta efter jobb i Norrtälje. Jag sökte jobbet och min profil matchade bra med tjänsten.”
-Frida Eklund

 

Vad ingår i rollen som utbildningsledare?

Som utbildningsledare på Campus Roslagen fungerar jag som spindeln i nätet för vår egen yrkeshögskoleutbildning Akvaponiingenjör. Rollen innebär en hel del administration, men även mycket praktiskt som att bygga nätverk och fungera som kontaktperson mellan företag, utbildare och studerande. Jag fungerar även som kontaktperson till Myndigheten för Yrkeshögskolan.

”Det behövs någon som lotsar både studenter och utbildare i rätt riktning. Eftersom utbildningen är unik i sitt slag i Sverige finns det inga riktlinjer sedan tidigare. Många av de som undervisar har gedigna ämneskunskaper och branscherfarenhet men är inte vana att undervisa och därför kan såväl utbildare som studerande behöva stöttning.”

 

Vad är akvaponi? Läs mer om utbildningen här.

 

Kräver rollen som utbildningsledare insikt i branschen?

Det roliga med mitt arbete och YH-utbildningar generellt är att det är möjligt att jobba med branscher och ämnen som du inte har någon insikt i. Min roll är inte att lära ut, utan att sammanföra, hitta utbildare, skaffa LIA-platser och administrera. Och framför allt att se till att utbildningen motsvarar myndighetens krav. Branschkunskapen kommer efterhand, och det fantastiska är hur mycket man lär sig om nya ämnen.

 

”Att få leda akvaponiutbildningen känns mycket roligt, det är verkligen ett ämne i tiden och det är fantastiskt att vi på Campus Roslagen tillsammans med Väddö Folkhögskola har den första och enda YH-utbildningen i ämnet!”

 

Läs mer om LIA (lärande i arbetet) här.

 

Frida Eklund

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Största delen av tiden spenderar jag på kontoret, eftersom akvaponiutbildningen är en distansutbildning med bara enstaka närträffar. Jag behöver starta teamsmöten och hjälpa studenter och utbildare med det tekniska inför föreläsningarna. Det blir många praktiska frågor när det kommer nya studerande och nya utbildare. Jag får agera som en problemlösare, helt enkelt. Ingen dag är den andra lik. Ena stunden ser jag till att alla studerande kommer med på bussen som ska ta dem på ett företagsbesök, nästa stund kontaktar jag företag, ibland beställer jag fika eller håller ett informationstillfälle för alla studerande.

Vilka kollegor arbetar du närmast?

Vår utbildningskoordinator Annie och jag jobbar väldigt nära varandra. Våra uppgifter går till stor del in i varandra och vi hjälps åt för att göra utbildningarna och förutsättningarna för våra studerande så bra som möjligt tillsammans. Det är skönt att ha en kollega att bolla med, och vår gemensamma erfarenhet från yrkeshögskoleutbildningar är en stor fördel i det dagliga arbetet.

 

Vilken typ av kollegor får dig att trivas?

För mig är lyhördhet viktigt, det är viktigt att lyssna in varandra och förstå olika perspektiv. Dessutom uppskattar jag lösningsorienterade människor som ser möjligheterna framom problemen.

”Jag gillar att vara en del av ett team där alla jobbar åt samma håll och hittar lösningar tillsammans och hjälper varandra att göra ett bra jobb.”

 

Vilken typ av uppgifter gillar du bäst?

Det mest fantastiska i mitt jobb är att se våra studerande växa. Ofta kommer de in rätt osäkra och vet varken vad de vill ha av utbildningen eller hur framtiden kommer se ut. Under åren växer deras självförtroende och de blir allt stoltare över sin utbildning, allt det de lärt sig under åren och av att ha ett yrke. I många fall har de redan ett jobb då de examineras.

 

Vad ser du mest fram emot i rollen som utbildningsledare på Campus Roslagen?

Nästa vår ska vi examinera ut den allra första akvaponiklassen och det känns jättestort. Så våren och examen är absolut en höjdpunkt på året. Dessutom ska båda grupperna ut på LIA och det är också jätteroligt. Det bästa för våra studerande är ju att få komma ut och se verkligheten.

Sedan ser jag fram emot att få landa i rollen som utbildningsledare och, när jag gjort det, få en bättre inblick i det gemensamma arbetet här på Campus. Jag ser fram emot att bidra till den gemensamma kulturen och lägga upp gemensamma mål tillsammans med mina kollegor.

 

Vill du komma i kontakt med Frida?

Frida Eklund
0176-28 61 15
frida.eklund@campusroslagen.se