logo

InnoCamp

mars 22, 2024
Share:

Fredag 22 mars

Människor + möjligheter = magi

Snyggt ellerhur? Önskar att det var jag som sa det först men detta har jag tagit från InnoCamp Steinkjers hemsida (scrolla ner på sidan för en video). På vår tredje dag i Norge besökte vi InnoCamp i Steinkjer. InnoCamp är ett samarbete mellan utbildning, forskning och företag. Studenter, lärare, forskare och arbetsliv möts under samma tak där innovation och tillväxt är ledorden.

Nord Universitet har cirka 100 arbetsplatser för lärare och forskare inom fakulteten för biovetenskap och akvakultur. De studerande går sin valda utbildning och kan skriva på sina avhandlingar och delta i projekt i samarbete med företag. InnoCamp genomsyras av viljan att samlas och söka synergier, att öka sammanhållningen mellan företag-forskning-studenter-projekt och att det ska vara attraktivt för ALLA, inklusive kommunen (Trondelag Fylke) som också sitter i huset.

Forskningsarbete för företag

Ett konkret exempel “Köp en forskare”.  Låter hemskare än vad det är. Om ett företag har ett projekt de vill kvalitetssäkra eller få utförligt belyst kan de “köpa en forskare”. En studerande eller en färdig forskare gör ett forskningsarbete åt ett företag. Är väl bara att hoppas på att resultatet blir det man önskar.

InnoCamps många områden

InnoCamps områden är inom grön sektor/lantbruk, multimedia, näringslivsutveckling, forskning och utveckling samt naturligtvis utbildning. Allt detta finns i samma hus och stimulerar till både att lära ut och ta in lärande. Under vårt besök fick vi höra om några pågående projekt som Nord Universitet arbetar med.

Dolores Modic berättade om arbetet med att ta fram ett program inom Cirkulär Ekonomi med SEA-EU Alliance. Ravindra Kumar berättade om studie- och forskningsområdet ”Biorefining” – om hur biomassa kan användas för produktion och förädling, som ett alternativ till fossila resurser. I Akvaponiingenjörsutbildningen på Campus Roslagen nosar man lite på detta område. Genom fortsatt kontakt och utbyte med Nord Universitet kommer vi att ge studerande möjligheter att gå vidare till studier inom bland annat detta område.

En imponerande satsning

Det är Steinkjer kommun som äger universitet. På området finns 330 arbetsplatser, 500 studerande och 45 verksamheter. En imponerande satsning. Det finns alla möjligheter att göra något liknande här i Norrtälje Kommun. Vi har utbildningar, Företagslabbet och Nyföretagarcentrum lokaliserat här på Campus Roslagen. Kan vi också samla kommunens näringslivskontor och fler företag inom blå och gröna näringar här på Campus Roslagen så har vi vårt eget InnoCamp!

Campus Talk

Den första talaren på Campus Talk har levererat sitt ämne. “Bli lönsam med hjälp av hållbarhet”. Vänd på ditt affärstänk. Vad gör du som redan är hållbart? Det är det som gör ditt företag attraktivt och jobba vidare utifrån det.

Nästa talare är Janicke Blomsnes som pratar om hur man bygger ett team. Boka datum 11 april kl 07:30. Kom gärna lite tidigare så får ni en enkel frukost.

Anmälan till annie.eriksson@campusroslagen.se

 

 

Annie Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson