logo

Adelehs resa mot magisterexamen

november 21, 2022
Share:

Adeleh Jafari kom till Sverige för fyra år sedan och bor i Hallstavik tillsammans med sin man och sin dotter som nu har fyllt 13 år. I Augusti den 4/8 2018 anlände Adeleh till Sverige. Hon är uppvuxen i Afghanistan men flydde kriget som liten med sina föräldrar som bosatte sig i Iran.

Tack vare UNICEF fick Adeleh inleda sina studier i Iran

Som flykting från Afghanistan till Iran kan det ibland vara svårt att få tillgång till att studera men Adeleh kom i kontakt med UNICEF som erbjöd henne en utbildning. Där studerande hon till lärare för vuxna.

Även barn från Afghanistan har svårt att få studera när de inte längre befinner sig i sitt hemland. Efter sin lärarexamen jobbade Adeleh som lärare i två år för de lågstadiebarn som inte fick tillgång till utbildning på annat sätt än via UNICEF.

Därefter fortsatte Adeleh sina studier på universitetet i Iran.

Tacksam för möjligheten att få studera

De möjligheter vi har i Sverige att studera finns inte på alla platser i världen. Adeleh berättar att i landet där hon är född slutar flickorna skolan efter årskurs 5. Pojkar kan fortsätta sin utbildning och gå högstadiet och gymnasiet, men för flickor finns inte någon möjlighet att studera vidare.

Studierna fortsatte när Adeleh landade i Sverige

Snabbt efter sin ankomst till Sverige tog Adeleh tag i sina studier igen. Via arbetsförmedlingen fick hon hjälp att hitta några kurser och utöver det så läste hon även på SFI. Sedan slog pandemin till men studierna fortsatte med grundkurser i svenska och engelska 5 + 6.

Jag måste använda den här möjligheten jag fått. Jag måste kämpa.

I sitt tidigare liv var Adeleh tvungen att kämpa för att ens få studera. Därför känner hon extra starkt att hon måste ta vara på möjligheten hon har nu i Sverige.

Med stöd av studiehandledare hittade Adeleh rätt inriktning

Ett icke godkänt betyg i engelska 6 gjorde att Adeleh inte kunde söka in till det hon önskade på universitetet så sommaren kändes tuff. Det blev en jobbig period med stress, oro och depression.

Efter samtal med en studiehandledare på Campus Roslagen och en hel del sökande på nätet hittade Adeleh något som intresserade henne.

Här ser du vilka utbildningar Campus Roslagen erbjuder just nu.

Adeleh kom in på fyra olika utbildningar och valde slutligen redovisningsekonom

Adeleh sökte flera Redovisningsutbildningar och genomgick urvalsprover och intervjuer och blev tillslut antagen till fyra olika utbildningar. Tillslut valde hon att tacka ja till platsen på TUCs yrkeshögskola i Bromma för att påbörja sin utbildning till redovisningsekonom i augusti 2022.

Jag är mycket bättre på matematik än språk så det kändes som att jag hade hittat rätt

Adeleh sätter upp tydliga mål och kämpar hårt för att nå dem

En vanlig dag stiger Adeleh upp kl 05.00 och hoppar på bussen från Hallstaviks station för att ta sig till Bromma. Dagarna är långa och oftast är hon inte hemma förrän 20.30. Hon försöker att göra de allra flesta uppgifterna på plats i skolan innan hon åker hem eller så sätter hon sig på biblioteket i Hallstavik och då kan hon ibland komma hem först vid 22. ”Man får sova på bussen” säger hon och skrattar.

Framtid och mål

Nu har Adeleh två år kvar på utbildningen och hennes mål och framtidsutsikter är tydliga:

Jag vill ta min examen och sedan arbeta som redovisningsekonom i 1-2 år. Efter det vill jag fortsätta mina studier. Jag ska slutföra Engelska 6 så att jag kan söka in på universitetet och ta en magisterexamen

 

Ta hjälp för att nå dina mål

Vill du som Adeleh sätta upp mål för dina studier och ditt yrkesliv eller har du kanske redan satt upp mål som du behöver hjälp att nå? Det finns mycket bra hjälp och stöd att ta del av.

Rådgivning och hjälp av studiehandledare

På Campus Roslagen finns en studiehandelare som kan hjälpa dig på vägen mot att nå dina mål. Studiehandledaren kan bland annat stötta dig med:

– Kartläggning av utbildningar

– Val av yrke eller hjälp att ta steg till att byta yrke

– Klarläggning av antagnings- och behörighetsregler och kriterier

– Information om olika yrken och hur arbetsmarknaden ser ut

– Planering av dina studier

Läs mer här: Studievägledning på Campus Roslagen

Stöd från Arbetsförmedlingen

Ta hjälp av en arbetsförmedlare via telefon, chatt eller ett bokat möte och få personligt stöd. Således kan du få hjälp med planering, gå igenom din kompetens och få en överblick över hur arbetsmarknaden ser ut. Samt råd om hur du väljer yrke och hjälp att hitta jobb.