Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Föreläsning och besök av niondeklassare

Publicerat:

Fredag 27 oktober 2023

Föreläsning om integration med Nadim Ghazale

Startar min veckosammanfattning mitt i veckan. Onsdagens föreläsning med Nadim Ghazale var en bekräftelse på vad vi redan vet vad gäller integration. Antingen är man med i laget eller så är man inte med i laget. Den känslan tror jag att alla av oss någon gång har haft. Att man inte passar in. Då söker man sig till det laget där man är välkommen och passar in. Nadim pratade också om olika riskfaktorer och de goda faktorer som motverkar riskfaktorerna. I fredagens DN-debatt listar han upp de riskfaktorer som finns. Men det som vi i civilsamhället kan ta till oss är de saker som vi gör i vår vardag. Allt vi kan göra i föreningen eller i idrottslaget.

Efter Nadims föreläsning ber han naturligtvis om frågor. Det var ingen av oss som hade några frågor. Däremot fler reflektioner. Vad kan vi göra? Nattvandra kom som ett förslag från flera av åhörarna. Nattvandring i grupp med de färgglada jackorna på. Det kan vara en trygghet för den som är på väg hem från krogen men även att nattvandrarna uppmärksammar sånt som inte hör hemma i en trygg miljö.

Besök Campus Roslagen

Projektet Min Framtid är igång

Denna vecka har huset även varit fullt med niondeklassare som har fått lära sig om budget, att planera för ett husköp och att planera för framtida studier. Att köpa hus och planera för framtida studier är inget som man gör när man är 15 år. Om jag mins rätt så var det närmaste man planerade den kommande helgen. Men vi hoppas att vi har sått ett litet frö hos ungdomarna.

Akvaponiingenjör är fortsatt ett framtidsyrke

Pratade även i veckan med den person som förmodligen har bäst koll på all Akvaponi/hydroponi i Sverige. Det planeras och byggs flera anläggningar runt om i landet. Många blir bra och Agtira i Härnösand går från klarhet till klarhet. De stora livsmedelsbutikerna tar till sig att härodla grönsaker. Johannas Stadsodlingar har fått medel för att fortsätta utveckling av Akvaponiska anläggningar. Men nu börjar det komma in rapporter om anläggningar som inte går att genomföra för att kunskapen kring hur man odlar och samspelet mellan fiskar och grödor är för dålig. Utbildningen Akvaponiingenjör blir allt viktigare och framtiden är ljus för de som går utbildningen.

Annie

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson