logo

Erasmus och Nordplus Junior

mars 8, 2024
Norge
Share:

8 mars 2024

Nordisk Aquaponics och Circular Food Production

I förra veckans blogg skrev jag om fyra studerande som är i Norge och gör LIA. Det jag inte skrev är att även vi på utbildningssidan medverkar i projektet och har varit med till Norge. Det är två projekt som löper samtidigt. Nordisk Aquaponics (Nordplus Junior) och Circular Food Production (Erasmus+).  

I det första projektet, Nordisk Aquaponics, ingår att studerande har platsförlagd LIA på en laxodling i Rörvik samt på Val Videregående Skole. Veckan efter är de på Maere Lantbruksskola där de håller en föreläsning om akvaponi. Teman på föreläsningen är: Vad är akvaponi? Hur fungerar akvaponi? Typer av akvaponi och Varför ska man odla akvaponiskt? De ska även göra en plan för att kunna designa och bygga en mindre anläggning i utbildningssyfte på skolan.

På Maere odlar man tomater hydroponiskt i stor skala. Framtidsplanen är att tomater och akvaponi ska samarbeta i den symbios som det är tänkt. Om några veckor åker ett nytt gäng till Val Videregående Skole och påbörjar bygget av en akvaponisk demoanläggning.

Samarbete mellan Väddö Folkhögskola och Campus Roslagen

Båda projekten är samarbeten mellan Väddö Folkhögskola, Campus Roslagen AB, Val Videregående Skole samt Maere Lantbruksskola. Starten till de båda projekten är att Maere Lantbruksskola vill öka kunskapen om akvaponi och gjorde som man gör, Googlade akvaponi. Googlar man akvaponi, även om man googlar från Norge, så hamnar man på Europas enda högre utbildning inom området. Akvaponiingenjör, på Campus Roslagen.

Tidigare har personal från Val och Maere varit här på studiebesök med ett tiotal av sina elever och besökte då bland annat Stadsodla Färsna, Johannas Stadsodlingar i Vallentuna och Väddö Fisk och Grönt.

Så vad har vi då vi kunnat uträtta under resan?

Förutom att vi har fått en rejäl dos av fantastiskt landskap så har vi fått utbildning i laxodling:

🐟 Laxens alla stadier från rom till färdig lax.

🇳🇴 Att 10 % av Norges all laxodling kommer från området Nærøysunds kommun med Rörvik som tätort.

👩🏻‍🔬 Att man har ett aktivt forsknings- och utvecklingsarbete inom fisknäringen.

⛓️ Hur man utvecklar hela kedjan från odlingskassar till foder.

Tillsammans med de studerande fick vi en guidad tur ut till en speciell rymningssäker odlingskasse. Kassen hade fått namn Akvatraz efter den rymningssäkra ön Alcatraz. För några veckor sedan fick de besök av en späckhuggare som hade tänkt sig ett skrovmål av lax men som fick söka sin föda annorstädes.

Önskar er en fortsatt bra vecka!

 

Annie Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson