Jag och Frida åkte till Danmark som en del i det Eu-finaniserade projektet Circvet. Denna resa kommer jag att dela upp i fler inlägg. Det var ett mycket innehållsrikt program som inte kan sammanfattas i endast en blogg.
Resa till Grenaa, Danmark
Tisdag 9 april, 7000 steg, 4,17 km och 5 trappor.
Resfeber delux! Finns ingen bra förklaring till varför men så är det. Planet går i tid och vi kommer fram till Köpenhamn i bra tid. Byte till ett mindre plan som går till Aarhus för vidare transport till Grenaa. Middag på en hamnkrog tillsammans med övriga projektdeltagare från Norge och Danmark. Middag blev dansk husmanskost. Pannbiff med lök, brunsås och potatis. Språken börjar sätta sig, kämpar på med danskan. Vi blir inackorderade i studentrum på Viden Djurs skola. Återbruk och byggt i moduler. Stort fönster mot gården. Precis lagom för studentboende.
Onsdag 10 april, 13 557 steg, 8,69 km, 3 trappor, 2 koppar kaffe och 1 danskt wienerbröd.
Start på Grenaa Tekniska gymnasium (HTX). Blir välkomnade av våra danska värdar. Vi deltar i en workshop med elever från gymnasiet i vars kursplan bärkraft/hållbarhet ingår som en röd tråd genom allt de gör. Ett projekt de utfört var att ta upp fosfor (P) från bottenslam i en sjö.
Promenad till Kattegattcenter och lunch. Men först en lektion med ett äpple hur mycket av vår planet som vi faktiskt har att utnyttja för att odla mat på. Samtidigt som vi har hav och sjöar där vi kan utnyttja så mycket mer för att tillgodogöra oss mat. Men jag måste faktiskt erkänna att jag äter mindre fisk nu än vad jag har gjort tidigare. Vad är hållbart och vad är inte hållbart? Blir förvirrad av all information som presenteras. Samtidigt som jag vet att norsk laxodling är säker och trygg.


Lunch: Vi delas upp i grupper och får laga vår egen lunch. Pasta med grädde och musslor. Pulvriserad tång för att tillsätta sälta och umami-smak till pastan. Eftersom jag inte är en matlagare tog jag kniven och ställde mig att hacka. Morötter, purjolök, vitlök och lök. Maten lagades i en stor gryta över öppen eld.

Vidare till labbet där vi fick lära allt om tång. All tång i Norden går att äta utom en sort. Vi fick lära om fortplantning av tång och kön-bestämma en tång. Frida och jag hade ett hon-exemplar. Vidare ett besök på en anläggning där de odlade tång. Till middag blev det friterad tång, torkad tång och pulvriserad tång tillsammans med smågrönt och fläsk. Till dessert en kompott med grädde och torkad tång.



I väntan på att middagen skulle bli klar gick vi runt i akvariet på Kattegattcenter. En resa hit kan verkligen rekommenderas.



Joel ”the Eagle Eye” Jansson
Nu till något annat: Joel Jansson går från klarhet till klarhet. Nu senast deltog han på Unique Power-dagen där han deltog med sitt unika sätt att spela. Bra jobbat Joel!
Önskar er alla en trevlig påsk!

annie.eriksson@campusroslagen.se
Annie Eriksson