Stärker den cirkulära ekonomin i naturbruksskolor
Campus Roslagen deltar i det spännande och nyskapande projektet CircVet (Circularity in VET Schools), som har som mål att öka kompetensen inom cirkulär ekonomi och hållbarhet i yrkesutbildningar. Projektet, som är finansierat av Erasmus+, samlar fem nordiska utbildningsinstitutioner för att utveckla nya metoder och resurser för utbildning inom både den blå och gröna sektorn. Den officiella starten äger rum den 21–22 november på Campus Blå i Brønnøysund, Norge.
Skapar digitala och fysiska lärresurser
CircVet-projektet syftar till att skapa både digitala och fysiska lärresurser som hjälper naturbruksskolor att implementera hållbara och cirkulära principer i sina utbildningar. Genom att utveckla undervisningsmaterial och testmiljöer för cirkulär matproduktion och hållbara lösningar vill projektet stärka kompetensen hos såväl studenter som lärare. En viktig del av arbetet är att koppla samman skolorna med näringslivet och forskningsaktörer för att skapa praktiska, hållbara lösningar.
”Målet med projektet är att stärka vår personals kunskap och kompetens om cirkulär ekonomi. Detta görs genom att ta fram läromaterial som kan användas i utbildningen, samt att etablera relevant infrastruktur. Detta kan vara både för undervisning eller som testarena för cirkulär matproduktion och hållbara lösningar i samarbete med näringslivet och forsknings- och utbildningsaktörer.
Halvor Mortensen, projektledare från Val skoler
Erasmus+ – stöd för framtidens utbildning
Erasmus+ är EU största program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt. Med en budget på 26,2 miljarder euro för perioden 2021–2027 är programmet ett av de mest omfattande initiativen för att stödja utbildning och social integration. Erasmus+ har ett starkt fokus på social delaktighet, den gröna och digitala omställningen, samt ungas engagemang i demokratin.
Projekt som CircVet får stöd genom Erasmus+ för att skapa hållbara, gränsöverskridande samarbeten som stärker både utbildningen och kompetensen inom nyckelområden som hållbar utveckling. Programmet bidrar också till att uppnå EUs mål för den europeiska kompetensagendan och den gröna omställningen.
Samarbete och delade mål
Projektet är ett samarbete mellan Val skoler i Norge, Viden Djurs och Kattegatcentret i Danmark, Campus Roslagen i Sverige och Campus Blå i Norge. Associerade partners som Oceanize, Nord universitet, Aarhus universitet, NCE Aquatech Cluster, Johannas stadsodlingar och Mittuniversitet bidrar också med sin expertis.
”Förutom att vi kan lära oss något själva, hoppas vi kunna ge tillbaka användbar information. Dessa skolor utbildar personer som bland annat ska arbeta inom akvakulturbranschen. För oss är det en investering för framtiden att dessa har de rätta attityderna och ökad kompetens om cirkulär ekonomi. Samtidigt är många av de system vi använder ganska nya och långt ifrån strömlinjeformade. Fler personer med ökad kompetens kring detta kommer att bidra till utvecklingen av hela branschen.”
Helene Øyangen Lindberg, Oceanize
Bygger en starkare framtid
Projektet är ett pionjärarbete för att integrera cirkulär ekonomi i yrkesutbildningar och förväntas bli en modell för andra utbildningsinstitutioner i Norden och Europa. Genom att skapa praktiska lösningar för hållbar utveckling, bygger vi en starkare framtid för både utbildningssystemet och arbetsmarknaden.