logo

Invigning av utegym och besök i kommunens norra delar

oktober 13, 2023
ett utegym med flera personer som tränar
Share:

Fredag 13 oktober 2023

Två möten jag vill lyfta denna vecka

Tisdagens invigning av utegymmet. Så roligt att träffa hyresgäster och flanörer som går en motionsrunda på området. Att vara ute och träffa våra hyresgäster kommer vi att göra oftare. Grilla och samlas runt elden, samtala och utbyta tankar och erfarenheter. Alla maskiner har en QR-kod som ger tips på hur man använder de olika maskinerna för att träna olika delar av kroppen.

 

Studiebesök på Holmens och Roslagsgjuteriet – två anrika företag med förankring i framtiden

I kommunen har vi flera stora industrier. På onsdagen hade jag förmånen att få besöka två av dem – Holmens bruk och Roslagsgjuteriet. Tack till näringslivskontoret att jag fick frågan om att följa med!

På Holmens bruk säger man att man odlar hus

Jag trodde de tillverkade papper men det är tydligen bara en av fem olika affärsområden. Det var spännande att få höra om Holmens i Hallstavik om hur deras mål ser ut. Samt vad de redan har åstadkommit för att vara helt fossilfria. Satsningar på vindkraftverk som är samplanerade med skogsbruk. Att de hela tiden tittar på hur de kan utnyttja det etablerade elnätet genom att stänga ned olika processer med kort varsel för att sälja eller köpa el till förmånligare priser. Deras arbete med att få rätt kompetens till rätt produktionsplats. Där har vi ett arbete att göra med att möta deras behov. Jag är helt övertygad om att om vi får ett samarbete med en högskola så finns det även invånare i kommunen som vill karriärväxla till ingenjör och arbeta i någon av kommunens industrier.

Roslagsgjuteriet: Herräng är mest känd för Dance camp

Träffade en optiker från Texas som hade mindre koll på Stockholm men hade 100 % koll på Herräng. Dit åkte han varje år för att dansa. VD Ulrika Reimer visade runt i gjuteriet. Högteknologi samsas med hantverk. Även här söker man fler medarbetare med kompetenser som inte finns i nuläget på företaget. Att lyssna till VD Ulrika Reimer och de framtidsplaner som finns för företaget. Hur de arbetar framåt för att säkerställa arbetstillfällen och med hjälp av ny teknik växa och skapa nya arbetstillfällen. Hur kan AI vara till nytta i ett gjuteri? Alternativa kraftkällor till smältugnar? Spännande frågor som formar framtiden för en landsbygd.

 

Annie Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson