logo

Allmän kurs har inkvarterat sig på Campus

oktober 25, 2023
studenter i ett klassrum
Share:

I lokalerna på Evert Taubs Gata 1 har Väddö Folkhögskolas utbildning Allmän kurs i Norrtälje nu gjort sig hemmastadda. För några veckor sen flyttade de in och nu är både studenter och lärare på plats.

”Vi trivs verkligen jättebra i de nya lokalerna. De är fräscha och hemtrevliga.”

Allmän kurs är en heltidsutbildning för personer över 18 år som vill läsa in kurser som motsvarar gymnasienivå. Detta för bland annat kunna få högskolebehörighet. Studierna pågår mellan 1-3 år beroende på vad du har för tidigare erfarenhet.

händer som studerar böcker

Folkhögskolan är personligt anpassad

Folkhögskola skiljer sig lite från grundskolan, gymnasium eller Komvux. Då det är en helt egen studieform. Här är det dina behov, erfarenheten och förkunskaper som lägger grunden för ditt lärande.

”Jag gillar att det är anpassat till individ och att det inte spelar någon roll om alla ligger på samma ställe. Vissa kan ligga på matte 1 och andra på matte 2. Men det spelar ingen roll.”

Alla studerande får en individuellt ihopsatt kursplan, allt beroende på vilka kurser och erfarenhet du har sedan tidigare. Därför är detta en perfekt utbildning för dig som behöver plugga antingen hela eller delar av gymnasiet. Efter avslutad kurs ges ett omdöme som ger den studerande behörighet att söka vidare till högskolan eller andra utbildningar som kräver viss behörighet.

tre studenter som pluggar

Hur är undervisningen upplagd?

Ingen dag är den andra lik, då olika undervisningsmetoder används. Enskilda arbeten och uppgifter varvas med större projektarbeten eller mindre grupparbeten. Inlämningsuppgifter och muntliga presentationer varvas med studiebesök, teater- och museibesök. Förra terminen hade de studerande t.ex. en kolonilott som de åkte till med jämna mellanrum. Grundfilosofin är att alla studenter kommer med värdefulla kunskaper och egna erfarenheter, därför hör gruppdiskussioner till det dagliga arbetet.

”Det bästa med att studera på Folkhögskola är att lärarna är så otroligt närvarande. Du får den hjälp du behöver direkt och återkoppling för att kunna utvecklas efter din egen potential.”

Nya fräscha lokaler på Campus Roslagen

I lokalerna på Evert Taubs Gata 1 har de studerande tillgång till både större salar och mindre grupprum. Salarna är perfekta för undervisning i helklass och de mindre grupprummen är uppskattat just till gruppdiskussioner eller annat som skall göras i mindre konstellationer.

”Det är trevligt med så mycket grönområden runt omkring. I vår kommer vi säkerligen utnyttja det mycket och hänga utomhus.”

Något som redan uppskattas är tillgång till parkering, då flera av de studerande är bilburna. I de tidigare lokalerna som låg nere på stan, kunde det vara svårt att hitta bra parkeringsplatser. Här finns parkering i direkt anslutning till lokalerna och det underlättar för många. Det är även trevligt att ha tillgång till ett kök och öppna ytor att både äta lunch eller sitta och plugga på.

lobby

Ansökan är öppen

Behöver du komplettera delar av- eller hela gymnasiet? Passa på att ansöka till Allmän kurs redan idag. Efter ansökan kommer du kallas till ett informationsmöte och en intervju. Efter det görs en samlad bedömning om du kommer kunna tillgodogöra dig utbildningen eller inte.

”Jag blev själv rekommenderad att söka till Folkhögskola och efter att nu ha studerat ett tag, skulle jag rekommendera alla att söka.”

Vill du veta mer om Väddö Folkhögskolas Allmän kurs i Norrtälje? Läs mer här.