logo

Akvaponi och besöksnäring på agendan

september 17, 2023
Share:

Fredag 15 september

Akvaponi till Norska gymnasieskolor

I veckan har vi haft besök av två lantbruksskolor från Norge. Mære landbruksskole (trondelagfylke.no) Val videregående skole – Val skoler Två gymnasieskolor som vill satsa på akvaponi och bygga egna anläggningar på respektive skola. Tillsammans har vi ett projekt inom Nordplus och ett till kommer i vår där vi har ett samarbete inom ramen för Erasmus+. Detta ger de studerande på akvaponiingenjörs utbildningen möjlighet att göra LIA i Norge på en av dessa skolor. Under sitt besök här i Sverige har de besökt tre olika typer av akvaponiska odlingar. Varav en här i Norrtälje kommun. De fick även göra ett besök på Färsna och Stadsbruk Roslagen. En fantastisk guidning av Pascal Letter på Stadsbruk Roslagen. Vi fick höra efteråt att eleverna frågat sina lärare om de inte kunde få anlägga liknande odlingslotter på sina gymnasieskolor. Eleverna ska även göra som skoluppgift att skriva ett reportage om sin resa som vi hoppas kunna presentera även i våra kanaler.  

Workshop med tema besöksnäring

På onsdagen bjöd näringslivskontoret in till en workshop här på Campus Roslagen med temat besöksnäring. Hur kan Norrtälje kommun med Visit Roslagen i spetsen få upp antalet besök även under de mer icke traditionella månaderna för en småstad/sommarstad som Norrtälje. Det finns så mycket bra med Norrtälje kommun som kan visas upp. Vår i Roslagen – YouTube.  

TUC yrkeshögskola var med och presenterade de yrkeshögskoleutbildningar som är skräddarsydda för turism- och besöksnäringen. Hotel & Restaurant Manager samt Affärsutvecklare-konceptutvecklare besöksnäringen. Kompetens finns bland alla entreprenörer i Norrtälje kommun men för att kunna anställa rätt personal kan en yrkeshögskoleutbildning vara rätt väg att gå.  

Ny centrumuvtecklare till Norrtälje Handelsstad

På torsdagen presenterade Norrtälje handelsstad den nya Centrumutvecklaren. En kombo som måste vara en match in heaven för Norrtälje kommun är den nya centrumutvecklaren Lismari Markgren, med 30 år inom IKEA och VD för Visit Roslagen Jörgen Eriksson som kom på den briljanta idén med Ishotellet. Kan inte gå fel.  

Avslutar denna vecka med att sätta upp lappar för tipsrundan till Campus dagen lördag 16 september 

 

 

Annie Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annie.eriksson@campusroslagen.se

Annie Eriksson