Translate

Translate using Google Translate. Campus Roslagen is not responsible for the accuracy of the translation.

Nordplus Junior-projektet

Publicerat:

Nordisk Aquaponics

Projektet ”Nordisk Aquaponics” är ett Nordplus Junior-projekt. Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan bland annat de nordiska länderna. Organisationer inom hela utbildningsområdet kan söka bidrag för olika typer av utbyten och samarbeten.

Samarbetsprojekt mellan Campus Roslagen och flera skolor

Nordisk Aquaponics är ett samarbetsprojekt mellan Campus Roslagen, Väddö folkhögskola, Val videregående skole och Maere landbruksskole. Projektet startade med ett förberedande besök hösten 2022 när representanter från Val FoU och Maere landbruksskole besökte Norrtälje och Campus Roslagen. De norska representanternas intresse hade väckts av YH-utbildningen ”Akvaponiingenjör” som anordnas av Väddö folkhögskola i samarbete med Campus Roslagen. Utbildningen är unik i sitt slag då den är den enda YH-utbildningen med denna inriktning. Under det förberedande besöket gjordes studiebesök hos bland annat Vattencentrum i Norrtälje, Johannas stadsodlingar i Vallentuna och hos Svensk aquaponik i Haninge, alla med olika typer av verksamhet inom akvaponi.

En cirkulärekonomisk produktionsform

Efter detta startade projektet ”Nordisk aquaponics” där det övergripande målet är att öka intresset för akvaponi som cirkulärekonomisk produktionsform i Norge och Sverige genom utbyte av elever, studerande och utbildare. I ett mer långsiktigt perspektiv är målet att etablera ett nordiskt nätverk inom akvaponiutbildning samt etablera akvaponi som lokal utbildningsinriktning på gymnasiet i Norge.

Vid det första utbytet som skedde hösten 2023 besökte elever och lärare från Maere och Val Norrtälje och gjorde olika studiebesök. Förutom tidigare nämnda så fanns Väddö fisk och grönt och Stadsbruk Roslagen även med. 

LIA-praktik i Norge

Under våren 2024 åkte fyra studenter från Akvaponiingenjörsutbildningen till Val och Maere för att göra en del av sin LIA (praktik) under tre veckor. Bland annat arbetade de i olika verksamheter kopplat till fiskodlingsindustrin i Norge, besökte Salmon Center i Rörvik samt arbetade i växthusen på Maere (med de berömda Maere-tomaterna!) samt skissade upp en enkel design för en liten demo-akvaponi i växthuset på Maere. Även lärare och utbildningsledning var på besök i några dagar och hann med samverkan och besök på båda skolorna.

Studiebesök i Roslagen med omnejd

Det som sker nu hösten 2024 är att en ny omgång elever och lärare från Val i Norge kommer på besök. De gör flera studiebesök och lär sig om akvaponi, cirkulär ekonomi, energi (med studiebesök på Norrtälje Energis nya solelspark). Studiebesöken är ungefär desamma som tidigare med Vattencentrum, Väddö fisk och grönt, Svensk aquaponik och Johannas stadsodlingar.

Studenter och lärare framför Campus Roslagen.

Så här långt har projektet varit mycket lyckat och uppskattat av alla deltagare!

frida.eklund@campusroslagen.se

Frida Eklund